"Cand vin la noi, romanii comanda cel mai des preparate care contin naut, adica ciorbe de naut, humus, kebab sau falafel", spune Cristina Stoica, angajata a unui restaurant turcesc din Bucuresti.
Nautul este o planta leguminoasa, careia i se mai zice si mazarea berbecilor. Provine din regiunile mediteraneene si este recunoscut ca fiind un aliment foarte hranitor. Contine o cantitate mare de glucide asimilabile si un procentaj ridicat de proteine vegetale, fapt pentru care este recomandat in regimurile vegetariene ca un bun inlocuitor al carnii. Boabele de naut sunt foarte parfumate, iar in timpul prepararii forma lor ramane intacta.
UTILIZARE. Popoarele recunoscute ca fiind mari consumatoare de naut sunt indienii, turcii, grecii, italienii si spaniolii. Nautul este componentul esential al multor retete. Boabele de naut prajite se pot consuma ca atare, iar din cele macinate se obtine faina de naut. Nautul nu este recomandat celor care au stomacurile fragile, pentru ca este greu digerabil. Din naut amestecat cu cicoare se poate obtine o asa-zisa cafea, care este foarte buna pentru stimularea poftei de mancare la copii. Pe langa caracteristicile alimentare pe care le are, nautul este un bun medicament pentru tratarea unor boli si, de asemenea, are proprietati afrodiziace. Barbatii il folosesc des pentru imbunatatirea vietii sexuale.
CULINAR. Cristina Stoica spune ca, pentru a simti cu adevarat aroma nautului, trebuie sa gusti din falafel, foarte raspandit in Orientul Mijlociu, in India si Pakistan. "Foarte gustoasa este si pasta de naut sau humus, cum i se mai zice. Noi o servim ca aperitiv si este una dintre cele mai solicitate mancaruri", marturiseste Cristina. Pe langa acestea, un gust deosebit il au si ciorbele sau supele din naut.
APETISANT FALAFEL INGREDIENTE: doua cani cu naut, patru catei de usturoi, trei linguri cu unt de arahide, o