Locuţiunea cu banii jos a devenit indispensabilă în varianta informală a limbajului financiar actual: folosită intens în presă, în publicitate, în mesajele de pe Internet, ea pare a avea (cel puţin deocamdată) un avans considerabil în competiţia cu numeroasele echivalente, mai vechi şi mai noi: cash, cu bani peşin, cu bani gheaţă, cu bani gata, cu bani lichizi, cu bani sunători, în numerar. De altfel, dintre expresiile enumerate, una - cu bani gata - e destul de rară în limba de azi, iar alta - cu bani sunători - a ieşit cu totul din uz.
Cu banii jos (ca şi majoritatea formulelor citate) are de fapt două utilizări principale, care s-au diferenţiat mai ales în timpurile mai noi, datorită apariţiei unor forme de plată inexistente înainte: se referă atît la plata cu bani "concreţi", monede şi bancnote (în opoziţie cu plata prin card, cecuri etc.), cît şi la plata integrală, în opoziţie cu cea în rate sau prin credit. Elementele definiţiei din DEX (,în numerar, cu plata pe loc") pot fi de fapt separate şi aplicate izolat (diferenţiere care se întîlneşte şi în definirea termenului englezesc cash: "money in coins or notes", dar şi "money in any form as an available resource", cf. Concise Oxford Dictionary, 1999).
Utilizările actuale pun în evidenţă sensurile diferenţiate în context ale locuţiunii, mai ales prin indicarea formulelor antonime, a alternativelor: "cumpărarea se poate face în rate sau cu banii jos" (Evenimentul zilei = EZ 7.07.2006, 8); "am un prieten care vrea să-şi cumpere un chevrolet lacetti sedan şi mă întreba cum e mai bine să-l cumpere, cu banii jos sau în leasing?" (forum.softpedia.com); "te gândeşti dacă vei achita cu banii jos sau pe credit" (flanco.ro); "există mai multe modalităţi de plată în afara celei clasice, Ťcu banii josť, cum ar fi: cărţi de credit, cecuri sau bonuri de masă" (eva.ro). Adesea contextul furnizează ş