Inainte de a trece la comentarea unor imagini prezentate de televiziuni, dorim sa exprimam citeva ginduri despre doua fascinante carti. Nu stim daca telespectatorii mai au chef si de lecturi in aceste zile de vacanta, dar sintem in masura sa garantam nu doar placerea lecturii, ci si bucuria de a descoperi un prieten. Un analist lucid, feroce, inteligent si cultivat fara ostentatie, trecut prin biblioteca si prin fata microfoanelor, fara sa devina crispat sau morocanos, un temeinic radiolog al lumii de azi. in care traim si noi, romani sau europeni, arabi sau nearabi, americani sau antiamericani.
Autorul a doua – nici macar groase – volume, publicate de Editura Humanitas, se numeste Traian Ungureanu. Este „doar“ jurnalist – din buna clasa de submarine gazetaresti care au combinat istoria mare a lumii cu istoriile mici ale oamenilor (regretatul Jean Francois Revel, R. Kapuscinski sau Timothy Garton Ash) – contemporan, roman, Traian de-al nostru, Ungureanu pe deasupra. Prelungindu-si sederea in Mioritzaland, dupa ce ani in sir a fost traitor londonez si vorbitor de romaneasca.
Experienta BBC si Europa Libera a lasat urme vizibile, asa cum destui din mogulii formatori de opinie de azi au in antiamericanismul lor afisat sechele din vechiul brand al Suplimentului Literar al Scinteii Tineretului. Cele doua carti pe care tot intirziem sa le numim si sa le recomandam sint Tehnica neputintei la romani si Razboiul timpurilor. Declin occidental si asediu islamic. Sint marturii ale unui spirit alert si nelinistit, aflat in stare de veghe, incercind nu doar sa prezinte lumea de azi, dar s-o si inteleaga. Cu romanii o sa pricepem mai iute, traind printre si cu ei, cu putina bunavointa percepem si partea mai putin vizibila. in schimb, pe partea „externa“, lucrurile sint mai perverse. Functionarea unor clisee si prejudecati, slaba noastra informare in mate