Parlamentarii din Comisia pentru controlul activitatii SRI nu au ajuns, joi, la nicio concluzie comuna privind decizia CSAT de desecretizare a dosarelor oamenilor politici. Hotararea CSAT a situat in tabere diferite membrii Comisiei. Cel mai inversunat oponent a ramas secretarul acesteia, Ion Stan (PSD), in timp ce liberalii si democratii considera decizia CSAT, perfect legala.
Presedintele Comisiei, liberalul Radu Stroe, a declarat ca “hotararea CSAT de desecretizare a dosarelor demnitarilor este de salutat si tragem speranta ca institutiile statului vor realiza aceasta, cu respectarea prevederior legale”.
“Hotararea CSAT este legala si era necesara. Nu pot gasi niciun aspect nelegal in aceasta decizie. Depinde de institutiile statului cum o vor duce la indeplinire”, a adaugat Radu Stroe.
De aceeasi parte este si senatorul PD, Cristache Radulescu. El considera ca decizia CSAT de declasificare a dosarelor demnitarilor este “corecta, necesara si legala”.
In schimb, secretarul Comisiei parlamentare pentru controlul activitatii SRI, Ion Stan (PSD), considera decizia CSAT drept “nula si neavenita”.
Ion Stan a spus, chiar, ca va solicita un punct de vedere comisiilor juridice ale Parlamentului in legatura cu hotararea CSAT de a desecretiza dosarele oamenilor politici.
“Sunt predate de la SRI la CNSAS dosarele care au facut obiectul comisiei paritare SRI-CNSAS. Declasificarea dosarelor prevazute in hotararea CSAT 117 din 24 iulie, urmeaza sa fie facuta potrivit prevederilor Ordonantei 16/2006, art.20, alin.
8, unde se precizeaza ca declasificarea dosarelor de siguranta nationala se face de catre o comisie formata din presedintele sau vicepresedintele CNSAS, directorul SRI sau directorul adjunct, presedintele comisie oarlamentare de resort, consilierii pe probleme de siguranta ai presedintelui