Imaginea realizatorului Unirii de la 1600 este una controversata printre istorici.
Primul realizator al Unirii Tarilor Romane sau creatie a pasoptismului imbratisata mai tarziu de istoricii ceausisti? Mihai Viteazul este un personaj controversat in randul celor care cunosc trecutul din documente originale. Continuam astazi prezentarea unuia dintre cei 10 mari romani, din perspectiva istoricilor care s-au ocupat de perioada sa.
Campania "Mari Romani" - initiata de Televiziunea Romana - programeaza, pentru luna septembrie, o serie de biografii ale celor 10 personalitati ramase in "competitie".
"Inghititor avid al stapanirii de pamant taranesc"
Felul in care s-a realizat ascensiunea economica si politica a lui Mihai Viteazul este un subiect ocolit de manualele de istorie: "Unificatorul Tarilor Romane a fost un "mosneanofag", inghititor avid al stapanirii de pamant taranesc", dupa cum consemneaza istoricul Florin Constantiniu in cartea sa "O istorie sincera a poporului roman". Ca boier, a cumparat, primit sau mostenit 44 de sate.
Mai tarziu, in timpul domniei, numarul acestora a crescut la 149 - intra aici atat asezarile dobandite pe de-a-ntregul, cat si partial. "Constituirea acestui domeniu-record al domnului s-a facut adesea cu mijloace silnice, care au lovit nemilos in mosneni, ele fiind evocate, mai tarziu, in documente", explica Florin Constantiniu. Istoricul gaseste si o posibila justificare pentru practicile domnitorului: nevoia de a consolida puterea centrala, in confruntare cu cea boiereasca, prin extinderea domeniului.
Omul epocii sale
"Mihai Viteazul, asa cum il vedem astazi, este o creatie a perioadei pasoptiste. Mai exact, este creatia lui Nicolae Balcescu. Pentru ca ne plac eroii, am reusit sa-l facem un membru - poate principalul membru - al panteonului istoriei romanesti. El nu a fost deloc asa, a fost omul epocii sale: