Drumuri de vara. Simpozioane, tabere de creatie, itinerarii expozitionale provinciale, ateliere si proiecte estivale inter-arte. Escale, mai mult sau mai putin intamplatoare, pe unde nici cu gandul nu gandesti! Surprize pe masura. In vreme ce Capitala somnoleaza sub toropeala vacantiera a unui soare ce metamorfozeaza orice sala de expozitii intr-o sauna ad-hoc, in asezarile mai ferite de pe sub poala Carpatilor viata artistica palpita sub tonicitatea sfidatoare a evenimentelor pe care le gazduiesc.
Popasul de cateva ceasuri pe care l-am facut zilele trecute la Ramnicu Valcea m-a imbiat si cu "ochioasa" vitrina a Galeriei de Arta, dincolo de care privirea era acaparata, ca de o fabuloasa amoeba, de neobisnuitele obiecte si instalatii spatiale din lemn, sfoara, rachita, muluri de chirpiciuri din care explodau, aidoma unor eflorescente policrome, cuie, scoabe, piroane ciclopice, recipiente diforme, caraghioase, precum cele gasite prin gunoaie, toate din gresie si portelan pretios, modelate si finisate. Afisele din preajma deconspirau elegant si ceremonios identitatea faurarului - artistul ceramist Leontin Tibacov din Alba Iulia.
Dupa cum se stie, in stravechiul oras din Apusenii motilor inca mai produce o fabrica de portelanuri. In ea si in jurul ei au prins cheag in anii din urma nuclee autonome de creatori si producatori de obiecte din ceramica - de arta sau de folosinta domestica - unicate sau de serie mica, integral manufacturate. Acest din urma atribut fiind sigiliul de autenticitate, de originalitate si de valoare a tot ce se intampla in acest domeniu oriunde in lume! Expozitia de la Rm. Valcea a lui Leontin Tibacov s-a dorit o demonstratie exemplara in acest sens, fiind creata anume pentru galeria valceana si la "comanda" colegiala si calificata a eforului acelui spatiu, pictorul si vitralistul Gh. Dican. A carui idee a capatat raspuns palpabil