In ciuda marelui potential de profit (in multe cazuri deja dovedit) al bancilor din Europa Centrala si de Est, colosii financiari ai Europei nu sunt interesati de aceasta zona. Singura banca aspiranta la top zece european, care isi face simtita aici prezenta, este Unicredit.
Concentrarea financiara la nivel european, inceputa in urma cu ceva vreme, a starnit ambitiile bancilor din tarile membre ale Uniunii Europene. Banci austriece, italiene si spaniole au schimbat dintr-o data macazul, hotarand sa devina prezente din ce in ce mai importante in regiune.
Asa se explica schimbarea brusca de atitudine si valul puternic de achizitii pe care aceste institutii au inceput sa-l practice in vechiul bloc comunist.
Un studiu recent dat publicitatii de analistii Unicredit Group arata ca cele mai puternice banci din Europa Centrala si de Est (ECE) sunt Unicredit, Erste Bank si KBC. Interesant de remarcat, totusi, ca cea mai mare banca din lume, Citigroup, este prezenta in regiune, chiar daca in topul realizat de Unicredit ocupa doar locul sapte.
In schimb, HSBC, cea mai mare banca din zona euro, elvetienii de la UBS sau Royal Bank of Scotland, Rabobank sau ABN Amro Bank (prezente in topul primelor cinci banci din Europa din punctul de vedere al profitabilitatii) nu s-au omorat cu investitiile in zona ECE. Putem trage concluzia ca marile banci din topurile europene stau inca in expectativa in privinta tarilor din fostul bloc comunist.
Sau asteapta ca “jucatorii din divizia B”, vedetele topului bancar in ECE, sa-si consolideze pozitiile pentru a putea fi achizitionate pe viitor de marii jucatori din “prima liga”.
Singura banca, prezenta in top zece european in urma fuziunii nefinalizate inca cu HVB, activa si pe piata din Est, este Unicredit, lidera clasamentului din punctul de vedere al activelor si al venituri