Copiii cuplurilor în care bărbatul are peste 40 de ani prezintă riscuri de complicaţii la naştere, mai arată studiul făcut de cercetătorii francezi. Până acum, aceste probleme erau puse mai Copiii cuplurilor în care bărbatul are peste 40 de ani prezintă riscuri de complicaţii la naştere, mai arată studiul făcut de cercetătorii francezi. Până acum, aceste probleme erau puse mai ales pe seama unor afecţiuni ale mamei, partenerul nefiind "testat" de către medici.
Notă de plată pentru "păcatele" tinereţii
"Problemele de fertilitate ale bărbaţilor se datorează, în general, calităţii spermei", a declarat dr. Gabriel Lemnete, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul Polizu, care a mai explicat că "spermatogeneza este afectată de o serie de factori, cum ar fi stresul, lipsa hidratării, bolile degenerative nediagnosticate sau netratate, dar şi fumatul, consumul de alcool şi droguri. Toate acestea se adună, iar nota de plată vine în jurul vârstei de 40 de ani". În România nu există o monitorizare directă a bărbaţilor cu probleme de fertilitate. Aproape 20 la sută din cupluri au această problemă, în 35 la sută din cazuri fiind "de vină" partenerul de sex masculin. Pe parcursul vieţii, bărbaţii pot avea oricând afectată capacitatea fertilă, fără a suferi neapărat de o boală. Efectele exceselor se adună în perioadele 37-38 de ani şi 42-43 de ani, când stresul şi oboseala îşi spun cuvântul. De asemenea, apar diferite presiuni: copiii merg la facultate, părinţii au nevoie de îngrijire, iar visurile de a avea o viaţă liniştită nu se împlinesc întotdeauna.
Testele de hepatită şi diabet, obligatorii
Un alt factor care dăunează capacităţii reproductive îl reprezintă bolile din cursul vieţii, în principal hepatita şi diabetul, dar şi cele cu transmitere sexuală. "Există o tendinţă actuală de migrare către relaţii tranzitorii în tine