La 3 august 1949 intra in vigoare Tratatul de la Londra (semnat la 5 mai 1949) care punea bazele Consiliului Europei. Organizatia, cu sediul la Strasbourg, este cea mai veche organizatie politica de pe continentul european, reunind statele europene care se bucura de un regim democratic si respecta drepturile omului. Organizatia a avut zece membri fondatori: Anglia, Belgia, Danemarca, Franta, Irlanda, Italia, Luxemburg, Norvegia, Olanda si Suedia. In prezent, Consiliul Europei numara 46 de membri, dintre care 21 de tari din Europa Centrala si de Est. Inca doua tari - Belarus si Muntenegru - si-au depus candidatura pentru a deveni membri, iar alte cinci se bucura de statutul de observatori - Sfantul Scaun, SUA, Canada, Japonia si Mexicul.
Consiliul Europei a fost instituit pentru a apara drepturile omului, democratia parlamentara si domnia legii, a dezvolta conventii paneuropene care sa conduca la standardizarea practicilor sociale si in sfera justitiei si pentru a promova constientizarea unei identitati europene intemeiate pe impartasirea unor valori comune.
Dupa incheierea Razboiului Rece, principalele sarcini ale Consiliului Europei au fost acelea de a ancora politic democratiile postcomuniste ale continentului, pentru a observa respectarea drepturilor omului de catre acestea, a asista tarile din Europa Centrala si de Est in implementarea reformelor politice, institutionale si din sfera justitiei in paralel cu reforma economica si pentru a furniza know-how in domenii precum drepturile omului, democratia locala, educatia, cultura si mediul.
Summit-ul de la Viena al Consiliului Europei din octombrie 1993 a statuat rolul organizatiei de gardian al securitatii democratice. Aceasta din urma, ca si complement esential al democratiei militare, se intemeiaza pe drepturile omului, democratie si domnia legii si constituie o preconditie pentru asigurarea