Potrivit ultimelor estimari oficiale ale autoritatilor de la Beirut, valoarea distrugerilor provocate de raidurile israeliene depaseste la ora actuala 2,5 miliarde de dolari. Fostul ministru al Finantelor din Liban, Georges Corm, vorbeste chiar de pierderi de 3,5
miliarde de dolari. Iar in tot acest timp europenii nu fac decat sa isi constate divergentele in problema interventiei pe acest front.
Estimarile oficiale lansate zilele trecute de autoritatile de la Beirut vorbesc de pierderi de pana la 2,5 miliarde de dolari de pe urma conflictului cu Israelul. Aceste pagube nu vor putea fi reparate decat in cel putin trei ani de zile si numai cu ajutoare internationale.
Potrivit presedintelui Consiliului de dezvoltare si reconstructie din Liban, Fadl al-Chalak, mana dreapta a fostului premier Rafic Hariri, pagubele de la periferia Beirutului se ridica la aproximativ 638 de milioane de dolari, iar cele din Libanul de Sud la nu mai putin de 492 de milioane de dolari.
Cea mai mare problema in reconstructia Libanului o vor reprezenta insa materiile prime. Expertii prognozeaza deja o crestere alarmanta a preturilor acestora, fapt ce ar putea ridica costul total al renovarilor cu aproape 40%.
Pe langa aceasta nu trebuie subestimate insa nici obligatiile legate de datoria externa de 40 de miliarde de dolari - care vor determina mai mult ca sigur o majorare a ratei dobanzii - si coruptia.
O prada lejera a coruptiei
Din tot acest conflict, a subliniat fostul ministru al Finantelor, Georges Corm, intr-un interviu acordat cotidianului La Tribune, Libanul nu va avea decat de pierdut.
Efectul direct va fi acela al unei puternice intoarceri in urma. Turismul, care furniza 10% din PIB, si agricultura, careia ii revenea o cota de aproximativ 12%, au fost extrem de puternic afectate, semnele dezastrului, cel putin in cazul t