Nu este intamplator faptul ca imparatul Traian a stabilit centrul administrativ al provinciei Dacia in Tara Hategului. Si nici interesul turistilor straini pentru aceasta zona, aflata la poalele Muntilor Retezat, cu o densitate coplesitoare de obiective, nu este de mirare.
In Tara Hategului, pe o raza de cativa zeci de kilometri, se inghesuie o multime de obiective turistice.
Crestele semete si lacurile glaciare ale Parcului National Retezat, Rezervatia de Zimbrii, Ruinele capitalei provinciei Dacia - Ulpia Traiana Augusta Sarmizegetusa, Manastirile de la Prislop si Retezat, bisericile construite inainte de secolul al XIV-lea sunt doar cateva dintre atractiile turistice ale zonei.
Unele dintre principalele obiective ce atrag mii de vizitatori in Tara Hategului sunt nenumaratele relicve ale inceputului ortodoxiei in spatiul romanesc.
"Bisericile de la Santamaria Orlea, Ostrov, Colt, Strei si mai ales cea de la Densus depasesc ca importanta spirituala manastirile Moldovei, pentru ca atesta vechimea credintei ortodoxe pe meleagurile romanesti", a afirmat profesorul Dorin Alicu, cercetator la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei.
Continuitatea vietii spirituale a oamenilor din aceste locuri sta la originea unei civilizatii unice in spatiul actual al Romaniei. Dupa retragerea Aureliana, la poalele Retezatului a ramas, se pare, un puternic centru cultural si religios, format din populatia romana si cea autohtona.
Numai asa este explicabila adevarata "eruptie" de credinta intalnita pe aceste meleaguri la sfarsitul secolului al XII-lea, cand familii instarite din regiune, cnezi si voievozi locali au ctitorit primele lacasuri sfinte, unele chiar pe locul unor temple romane.
Un puternic centru spiritual
Calatorul care coboara din Retezat prin Gura Zlata spre orasul Hateg intalneste in cale Schitul Rete