Pasapoarte. Autoritatile sunt cuprinse de frenezia unei noi actiuni la scara nationala: schimbarea pa-sapoartelor. Pentru a pa-tra oara de la Revolutie. Statul ar incasa pentru cele sase milioane de asemenea documente peste 150 de milioane de euro. Un pasaport biometric costa in UE 60-70 de euro. Ministerul de Interne vrea unul la nivelul pungii romanului. Vom avea pasapoarte noi. Ministrul de Interne, Vasile Blaga, a anuntat, in prezenta comisarului european Franco Frattini, marea veste care intereseaza milioane de romani.
Faptul ca Romania schimba pentru a patra oara pasapoartele in anii de dupa Revolutie este, in sine, un record european. De fiecare data autoritatile anunta ca "pasapoartele nou introduse sunt sigure, la standarde europene, aproape imposibil de falsificat", carticica respectiva asigurandu-ne, ea singura, statutul de "binevenit" in orice colt al lumii. Ramane, sigur, intrebarea: de ce se schimba asa des pasaportul? Raspunsul nu este niciodata transant. Singura realitate palpabila este marea afacere prin care statul scoate sume importante de la cetatenii care vor sa treaca granita. O simpla operatie aritmetica arata ca pentru cele sase milioane de pasapoarte valabile acum autoritatile incaseaza de la populatie, sub forma de taxa consulara si taxa de pasaport, circa 150.000.000 de euro. Pe de alta parte, o schimbare de pasaport impune si dotari tehnice substantiale, pentru tiparirea acestor documente. Si aceasta este o alta afacere suportata din bani publici, adica tot din buzunarul cetateanului.
ELECTRONIC. De aceasta data suntem anuntati ca vom avea pasapoarte biometrice. Noile pasapoarte electronice, care vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2007, vor avea inclus in prima fila a documentului, cea de securizare, un cip electronic de 15 milimetri, in care vor fi stocate datele biometrice ale posesorului - imaginea faciala, amprente