Ministrul Educatiei, Mihail Hardau, a anuntat vineri sanctiuni pentru aproape 100 de profesori gasiti responsabili de scandalul ce a insotit desfasurarea bacalaureatului de anul acesta. El a cerut desfacerea contractului de munca pentru 14 cadre didactice care au participat la evaluarea bacalaureatului dar si sanctionarea altor 80 de profesori care au supraevaluat lucrarile.
Conform agentiilor de presa, Hardau a anuntat intr-o conferinta de presa ca va trimite note inspectoratelor scolare prin care propune sanctiunile pentru fiecare profesor evaluator care nu a notat, conform baremului, lucrarile de la bacalaureat.
Cele 14 cadre didactice pentru care s-a cerut desfacerea contractului de munca au notat lucrarile de la examenul de bacalaureat cu 3,5 - 4 puncte mai mult decat prevedea baremul de corectare.
Conform ministrului Hardau, doi dintre cei 14 profesori au avut cate 28 de lucrari care erau supraevaluate.
Alti 48 de profesori evaluatori vor avea salariul diminuat cu 15% timp de sase luni si nu mai pot face parte din vreo comisie de evaluare timp de trei ani. Ceilalti 32 de profesori evaluatori vor primi avertisment si nu mai fac parte din comisii de evaluare timp de un an.
Mihail Hardau a mai declarat ca a cerut recorectare a sase lucrari de titularizare a caror nota a fost marita de 5 la 7,05.
Conform Ministerului Educatie, actiunea de evaluare a lucrarilor a fost extinsa la nivelul intregii tari si toate cadrele didactice care nu vor respecta baremul de notare vor fi sanctionati.
“Telenovela” subiectelor de bacalaureat a inceput in seara zilei de 2 iulie anul curent, atunci cand o jurnalista a reusit sa puna mana pe subiectele de la proba scrisa de limba si literatura romana, in seara sustinerii examenului la proba respectiva.
Jurnalista Melania Mandas Vergu a declarat