Femeile cu venituri mici, elevele şi studentele din Braşov vor putea beneficia de servicii specializate de consiliere şi informare, dar şi de contraceptive gratuite. Acest lucru este posibil datorită unui proiect în care principalii parteneri sunt Ministerul Sănătăţii Publice şi Guvernul SUA. La Braşov, beneficiarii acestuia au la dispoziţie patru cabinete de planning familial care îşi oferă serviciile în mod gratuit. Campania se desfăşoară pe parcursul a trei luni de zile, august-octombrie, în zece oraşe ale ţării.
„Scopul acestui program este conştientizarea necesităţii contracepţiei ca măsură de control a naşterilor. În urma unui studiu vizând sănătatea reproducerii în România, s-a constatat că femeile provenite din mediile defavorizate au mai multă nevoie de informare în această privinţă. Mai mult, rata avorturilor înregistrate la femeile sărace şi cu nivel de educaţie scăzut este de două ori mai mare decât rata avorturilor înregistrate la celelalte categorii de femei. Trebuie ca această categorie să conştientizeze că avortul nu este o metodă contraceptivă, ci o metodă prin care se pune capăt unei vieţi. Totodată, trebuie menţionat că scopul programului nu este de a le împiedica pe femeile din medii defavorizate să aibă copii. Din contră, prin acest program li se oferă posibilitatea să aducă pe lume un copil, doar în momentul în care doresc acest lucru”, explică medic primar Georgeta Negoiţă, din cadrul Biroului de Promovare a Sănătăţii a Autorităţii Judeţene de Sănătate Publică Braşov.
Contraceptive, telenovele
şi grupuri de discuţii
Rezultatele unui studiu efectuat asupra sănătăţii reproducerii în România, arată că în Braşov trăiesc 80.000 de femei de vârstă fertilă. Dintre acestea, cel puţin un sfert provin din medii defavorizate. Ele sunt, de altfel, principala ţintă a programului. Cele aflate în evidenţele Direcţiei de Servicii Soc