Danezii sunt fericiti. Conform unui mega-studiu realizat de Leicester University, Danemarca este tara cea mai fericita de pe planeta. Englezii sunt tristi, abia pe locul 41, cu mult in urma irlandezilor (locul 11), a americanilor (23) sau chiar a nemtilor, care se afla pe 35. Noi suntem pe locul 120.
"Problema fericirii" e peste tot, la fiecare colt de strada, in mass-media, scoli, pe internet. Postul de televiziune BBC a difuzat o serie in sase parti numita "Formula Fericirii". Cursuri de psihologie pozitiva au fost introduse in scoli, cercetatorii se iau la intrecere in studii despre fericire, iar ziarele si revistele nu mai contenesc sa scrie despre acest fenomen.
Intrebarile in ceea ce priveste "stiinta fericirii" plutesc in aer fara un raspuns cert. Deocamdata...Cum poate fi obtinuta fericirea? Chiar poti invata cum sa fii fericit? Oare danezii au solutia? Si daca o au, de ce o au tocmai ei, cei care s-au nascut si traiesc in tinutul deprimatului Hamlet?
"Ideea e sa te distrezi si sa te bucuri de viata", explica un om de afaceri danez, acum la pensie. Ajuta probabil si faptul ca sistemul danez este foarte bine pus la punct, ca "exista un echilibru stabil intre munca si viata, oamenii sunt cu picioarele pe pamant si chiar daca esti un om de afaceri de succes, conduci un Mini", explica acelasi danez, de la umbra casei sale de vacanta de langa Copenhaga.
Vanatoarea dupa sentimentul suprem reflecta enigmele grecilor antici, care obisnuiau sa mediteze: "Stim ce simtim cand suntem fericiti, dar cum provocam aceasta simtire?". De-a lungul istoriei, multe civilizatii au incercat sa descopere misterul. Americanii au pus "dreptul la fericire" chiar si in Declaratia de Independenta, cu toate ca au si acum remuscari ca au promis imposibilul.
Cat despre carti, au aparut ca ciupercile dupa ploaie. Zeci de volume cu sfaturi "cum sa ating