Semnarea, în seara zilei de joi, a Pactului unităţii naţionale a marcat sfârşitul crizei parlamentare în Ucraina, permiţându-i preşedintelui Iuşcenko să propună, după îndelungi Semnarea, în seara zilei de joi, a Pactului unităţii naţionale a marcat sfârşitul crizei parlamentare în Ucraina, permiţându-i preşedintelui Iuşcenko să propună, după îndelungi şovăieli, candidatura rivalului său, Viktor Ianukovici, liderul Partidului Regiunilor, pentru postul de premier. Documentul semnat coincide în mare parte cu programul preelectoral al lui Iuşcenko, reprezentând, mai curând, o victorie morală a acestuia. Pactul confirmă caracterul unitar al statului şi menţine statutul limbii ucrainene ca limbă de stat pe teritoriul întregii ţări. Documentul mai prevede, de asemenea, că aderarea Ucrainei la NATO se va face în urma unui referendum. Într-un interviu televizat, Iuşcenko a declarat că va garanta drepturile opoziţiei.
Timoşenko a refuzat pactul Aşa a definit Pactul unităţii naţionale Iulia Timoşenko, care aproape că reuşise să-l convingă pe preşedinte să dizolve parlamentul şi să anunţe alegeri anticipate. Aceasta a subliniat, totodată, că "trădarea este o boală infecţioasă a politicii ucrainene", anunţând că Blocul pe care-l conduce a refuzat să semneze pactul şi să se alăture coaliţiei largi.
Ianukovici, noul premier al Ucrainei În şedinţa de ieri a Radei Supreme a fost supusă dezbaterii candidatura pentru funcţia de premier a lui Viktor Ianukovici, pentru care au votat deputaţii din partea coaliţiei anticriză: Partidul Regiunilor, socialiştii şi comuniştii. Nemulţumiţi de propunerea preşedintelui Iuşcenko, o parte din deputaţii blocului "Ucraina Noastră" au votat împotrivă. În semn de protest faţă de canditura noului premier, deputaţii din partea Blocului Iulia Timoşenko au decis să boicoteze lucrările şedinţei Radei Supreme.
Interesul, linia