Se pare ca scanteile ramase in urma scandalului referitor la privatizarea pe active a unor societati de renume l-au bagat pe presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, Razvan Orasanu, in priza, acesta demitand, in numai o zi, cinci dintre directorii societatilor comerciale aflate in portofoliul AVAS.
Astfel, potrivit AVAS, au fost demisi directorii societatilor Aversa, Imod, Institutului National al Sticlei, Rami Dacia din Bucuresti si Terom Iasi. In urma deciziei presedintelui AVAS, potrivit liderilor sindicali, se exclude intentia acestuia de a incepe o serie de demiteri a oamenilor care nu-i convin. "Cel putin in ceea ce priveste Aversa, Orasanu cred ca a luat o decizie corecta. Directorul societatii era un manager foarte slab.
In principiu, cei demisi de Orasanu cred ca si-au meritat soarta", ne-a spus Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical.
Deficiente manageriale
Potrivit AVAS, directorul societatii Aversa, Stelica Constantin Barna, se face vinovat de 11 deficiente manageriale, cuprinse in raportul de control, intre care achizitia unor bunuri sub forma mascata a "custodiei" de marfuri, angajarea unor plati cu scadente viitoare in conditiile in care exista riscul ca biletele la ordin si filele CEC sa ramana fara acoperire, iar societatea sa ajunga la Centrala Incidentelor de Plati. AVAS precizeaza ca Directia de control a mai sesizat disfunctionalitati in desfasurarea organizarii si urmaririi productiei, precum si nereguli si paralelisme in evidenta operativa si financiar-contabila.
Desi societatea avea grave probleme financiare, directorul Stelica Constantin Barna a aprobat efectuarea unor plati catre furnizori pentru unele produse ale caror preturi de achizitie au fost mai mari decat cele practicate pe piata, precum si efectuarea unor plati pentru produse care nu erau de stri