Desi achita aceleasi taxe si impozite la stat si au suportat solidar zeci de ani ineficienta centralelor si pierderile de pe retea, de la 1 ianuarie 2007, unii romani vor plati gigacaloria mai scump doar pentru ca au ghinionul sa fie arondati unui sistem termic in care autoritatile n-au investit. De anul viitor, gigacaloria se va scumpi, dar pretul nu va mai fi unitar. Romanii vor plati caldura si apa calda dupa noroc.
Cei care au sansa sa locuiasca in preajma unor termocentrale care produc energia la pret mic n-or sa simta “descentralizarea caldurii”, ceilalti vor ramane la bunavointa statului. In prezent, gigacaloria are un pret national de referinta de 107 RON. De anul viitor, acest barem dispare si fiecare localitate isi va stabili propriul pret.
Factura va depinde de multe criterii: gradul de eficienta al termocentralei, tipul de combustibil folosit - de cand cu scumpirea gazului si a pacurii, carbunele a devenit cel mai cautat, chiar daca are un randament termic mai mic -, starea retelelor de transport si distributie a caldurii si, nu in ultimul rand, voia Domnului.
Una este sa incalzesti o casa la Intorsura Buzaului, unde temperatura scade la minus 35 de grade Celsius si alta e in Bucuresti. Diferentele dintre pretul real al gigacaloriei la poarta termocentralelor sunt foarte mari: la Bucuresti, de pilda, este de 140 RON, la Botosani este de 300 RON.
Si, daca in Bucuresti, prognozele autoritatilor locale spun ca gigacaloria se va scumpi cu 15-20%, cat va ajunge intretinerea in Botosani?
Guvernantii promit ca va ploua cu bani pe capul celor arondati unui sistem ineficient
Secretarul de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, Nicu Toader, spune ca nu are un studiu al impactului “descentralizarii caldurii”, dar nu va fi chiar asa de rau pe cum se pare.
Cei care au sansa sa