Anul acesta se implinesc 120 de ani de la nasterea pictorului Rudolf Schweitzer-Cumpana, unul dintre artistii cu mare priza la publicul colectionar de arta. Nu este de mirare ca, odata cu infiintarea Fundatiei "Rudolf Schweitzer-Cumpana", in 1996, condusa de dr. Zoe Apostolache- Stoicescu, cea care a promovat asiduu opera maestrului nascut la Pitesti, Arges, cota acestuia a inregistrat cresteri considerabile, la casele de licitatie bucurestene.
In programul manifestarilor dedicate, in acest an, comemorarii artistului (1886-1975), alaturi de expozitia omagiala de la Muzeul de Arta din Galati - ce detine 25 de lucrari donate de catre artist, inaugurarea, in luna mai, a Galeriei de arta din Pitesti, care-i poarta numele, cu intreaga suita de actiuni desfasurate ce acel prilej, si relatata in paginile cotidianului nostru, precum si a expozitiei Schweitzer-Cumpana de la Muzeul de Arta al Banatului, simpozionul si expozitia de la Muzeul Municipiului Bucuresti, din luna iunie, a avut un ecou deosebit. Atat prin prezentarea lucrarilor, adevarate capodopere, din patrimoniul Muzeului Municipiului, cat si prin comunicarile sustinute de catre invitati - critici de arta, pictori - elevi ai lui Cumpana -, dar si prin calitatea si numarul participantilor la sarbatoare.
Prezenta pictoritei Liana Saxone Horodi, venita din Israel pentru a-si omagia magistrul, a atras nume importante ale breslei, precum Marin Gherasim, pictorul si actorul Stefan Sileanu, pictorul Ion Salisteanu.
In luna septembrie, Fundatia Schweitzer-Cumpana va organiza, de asemenea, o expozitie cu lucrarile pictorului la Muzeul de Arta din Piatra Neamt si la Muzeul de Arta din cetatea Baniei, iar in decembrie o expozitie comemorativa la Muzeul National de Arta Cotroceni.
Tot in scopul promovarii operei pictorului pitestean in lume se vor acorda bursele "Rudolf Schweitzer-Cumpana"celor mai me