(Foto: Gazeta de Oradea)
Prin sentinta penala nr. 64/28 iulie 2006, in baza art.10 litera “a” CPP, Curtea de Apel Cluj a dispus achitarea fostului presedinte al Tribunalului Bihor, Traian Munteanu, si a fostului judecator oradean Adrian Popa de sub invinuirea comiterii infractiunilor de luare de mita si favorizarea infractorului, constand in aceea ca ar fi pretins si primit de la Viorel Stiube, prin intermediul avocatului Lucian Negrutiu, suma de 20.000 USD, pentru a pronunta o solutie favorabila mituitorului si pentru a zadarnici tragerea acestuia la raspundere penala intr-un dosar in care il judecau pentru comiterea infractiunii de retinere de inscrisuri. Cercetarea judecatoreasca a durat aproape patru ani, interval in care instanta a administrat nemijlocit probele cauzei.
In urma acestui demers legal, s-a constatat ca teribila acuza este totalmente lipsita de suport probator: infractiunile nu exista. Starea de fapt stabilita prin rechizitoriul semnat de procurorul Elena Radescu a rezultat printr-o interpretare eronata si ilogica a probelor. Cele mai multe au fost administrate nelegal si, drept urmare, au fost inlaturate.
Indiferent ca hotararea va fi sau nu atacata cu recurs, ea constata - pentru prima data in mod oficial in Romania (fiindca la CEDO s-a ajuns deja in fata Camerei a treia, plangerile lui Munteanu fiind declarate admisibile) - ca procurorii care au efectuat urmarirea penala, Elena Radescu si Alexandru Chiciu, sunt buni de bagat la zdup.
Alaturi de ei trebuie sa paseasca si colaboratoarea lor intru nelegiuiri, avocata oradeana Elena Albutiu, coada de topor prin intermediul careia s-a fabricat dosarul. Este adevarat ca, dupa ce au devenit notorii practicile ei frauduloase, Albutiu a ajuns in faliment, cum singura recunoaste. Nimeni nu o mai angajeaza si toate usile i se trantesc