• Medicii recomanda ca aportul de vitamine sa vina pe cale naturala si nu pe baza produselor farmaceutice • Cadrele medicale caracterizeaza aceasta practica de polivitaminizare drept o cheltuiala inutila • Administrarea vitaminelor in exces trebuie evitata la copiii sub sase luni, deoarece pot aparea forme de obezitate sau ateroscleroza
Foarte multi parinti, din dorinta de a oferi copiilor ce e mai bun si de a-i pregati pentru viata, au tendinta, cel putin cat sunt mici, de a le administra vitamine prin intermediul produselor farmaceutice.
Desi medicii nu sunt impotriva acestei practici, deoarece nu este nociva, recomanda totusi ca aportul de vitamine sa vina pe cale naturala, mai exact din fructe si legume, si nu pe calea produselor cu polivitamine din farmacii. Cadrele medicale atentioneaza asupra acestor practici de administrate a vitaminelor in cazul sugarilor, unde se pot dezvolta de timpuriu forme de obezitate sau ateroscleroza, cu repercusiuni pe toata viata. "Aceasta tendinta a parintilor de a suplimenta aportul de vitamine pe calea produselor care se gasesc in farmacii este intalnita in cazul familiilor care isi protejeaza excesiv odraslele. Ei vor ca proprii copii sa creasca repede, sa manance mult, sa nu se imbolnaveasca. Este o practica despre care nu pot spune ca da roade, deoarece corpul uman isi opreste doar atat cat are nevoie, restul fiind eliminat. Pot aparea probleme la sugari, unde se pot dezvolta forme de obezitate sau ateroscleroza, boli ce pot lasa urme pentru toata viata. Parerea mea, ca medic, este ca, in afara unor preparate care sa contina vitamina D, fier si calciu, altele nu sunt necesare. Eu as recomanda parintilor sa inlocuiasca suplimentele vitaminice cu un aport de vitamine obtinut pe cale naturala, din sucurile naturale sau pireurile de fructe care se dau dupa varsta de sase luni", a declarat dr.