Integrarea europeana nu-i va impiedica pe romani sa-si continue cutumele de sute de ani, ci doar va impune respectarea catorva reguli de igiena si siguranta. De la taiatul porcului pana la alambicul de tuica de acasa si produsele "marca romaneasca", campania "Mizilicuri Europene" a Jurnalului National va pune normele europene fata-n fata cu traditiile romanesti si va arata ce e real si ce e inchipuit in temerile celor care vad aderarea ca pe o amenintare la adresa spiritului autentic. Integrarea europeana nu-i va impiedica pe romani sa-si continue cutumele de sute de ani, ci doar va impune respectarea catorva reguli de igiena si siguranta. De la taiatul porcului pana la alambicul de tuica de acasa si produsele "marca romaneasca", campania "Mizilicuri Europene" a Jurnalului National va pune normele europene fata-n fata cu traditiile romanesti si va arata ce e real si ce e inchipuit in temerile celor care vad aderarea ca pe o amenintare la adresa spiritului autentic.
Intr-o Romanie unde agricultura se mai face, in unele zone, cu unelte arhaice se anunta vremuri grele pentru normele europene. Pentru ca intra, in unele puncte, in conflict cu practicile traditionale ale romanilor, regulile scrise la Bruxelles vor fi intampinate cu destul scepticism in Oas sau Alba. "Standardele pe care le impune astazi Comunitatea Europeana sunt consecinta nevoii de control al calitatii. Sistemul este, la prima vedere, foarte bine organizat si controlat, in beneficiul individului. Se pierde insa acel motor care a pus in miscare timp de mii de ani societatea arhaica", crede antropologul cultural Anca Scarlat.
Dintre asteptarile pe care romanii le au cu privire la integrarea in Uniunea Europeana, cea mai dezbatuta, dar si cea mai prost inteleasa a fost legata de taierea porcilor cu ocazia sarbatorilor de iarna.
SE POATE, DAR CU REGULI. Mihai Dumitru, specialistul pen