Renunţând la tradiţionala pauză de vară, boardul Băncii Centrale Europene s-a întâlnit, la mijlocul săptămânii trecute, la Frankfurt, hotărând ridicarea scontului bancar cu un sfert de Renunţând la tradiţionala pauză de vară, boardul Băncii Centrale Europene s-a întâlnit, la mijlocul săptămânii trecute, la Frankfurt, hotărând ridicarea scontului bancar cu un sfert de punct şi avertizând că această tendinţă de creştere a scontului ar putea continua şi în viitorul apropiat. Decizia potrivit căreia dobânzile la creditele bancare vor ajunge la 3 la sută era de prevăzut. Preşedintele băncii, Jean-Claude Trichet, a adoptat însă un ton mai agresiv decât anticipau majoritatea analiştilor, afirmând, în cadrul unei conferinţe de presă, că banca va monitoriza "foarte strâns" inflaţia şi va continua să înăsprească politica sa monetară. El a refuzat să precizeze când se va opri actuala tendinţă de creştere a ratei de scont care s-a făcut simţită din decembrie trecut.
Pericolul creşterii vertiginoase a preţului ţiţeiului Hotărârea adoptată, a spus Trichet, reflectă preocuparea crescândă a băncii că inflaţia, care se menţine cu încăpăţânare deasupra pragului de 2 la sută pe care l-ar prefera banca, ar putea creşte şi mai mult datorită preţului în vertiginoasă sporire a ţiţeiului, ca şi efectelor şocurilor petroliere anterioare, precum şi ale creşterii preţului bunurilor de consum. Bazându-se pe aceste afirmaţii ale lui Trichet, analiştii afirmă că se aşteaptă la noi majorări ale scontului în octombrie şi decembrie, sugerând că se conturează un ritm de creştere a acestui scont la fiecare trimestru sau chiar la fiecare două luni.
Politica monetară mai strânsă - un trend mondial Decizia Băncii Centrale Europene corespunde unui trend mondial în direcţia unei politici monetare mai strânse. Banca Angliei a decis, pe neaşteptate, tot săptămâna trecută, să ridice sc