Republica Moldova, sau Basarabia daca doriti, este un tinut cu traditii in vinificatie, unde in fiecare gospodarie se face vin, iar dupa gustul si calitatea acestuia sunt apreciati oamenii. De aceea, nu e o surpriza ca in Moldova se afla imense complexe vinicole, precum cele de la Cricova sau Milestii Mici.
Acesta din urma se lauda cu cele mai lungi galerii de pastrare a vinului din lume, unde sunt adapostite circa doua milioane de sticle.
Cabernet, Muscat, Aligote, Dnestrovscoe 1984, Traminer, Negru, Rosu sau Purpuriu de Purcari, Trandafirul Moldovei, Auriu, Cahor-Ciumai sunt citeva dintre cele mai cunoscute vinuri - de colectie sau de calitate superioara - produse la Milestii Mici.
Dar nu lipsesc de aici nici sampaniile sau coniacul, ce inca asteapta sa atinga perioada de decantare de patru ani pentru a putea fi comercializat.
Sticle, nenumarate sticle acoperite de pinze de paianjen si praf carunt sau imense butoaie de stejar stau aliniate intr-o “caracatita” de galerii subterane ce insumeaza circa 200 de km lungime.
Pe un perete atirna o copie a unui certificat primit de la Guiness Book of World Records, ce atesta ca aici sunt adapostite peste 1,5 milioane de sticle. Acum numarul lor e mult mai mare.
Galeriile au adincimi intre 40 si 85 de metri si au fost sapate in anii ‘70 ai secolului trecut cind calcarul exploatat de aici a fost folosit pentru constructii in Chisinau.
Vinurile pastrate la Milestii Mici - localitate la nici 30 de km de capitala Moldovei - sunt produse din recolta diferitilor ani, intre 1968 si 1991. Temperatura constanta, de circa 12 - 14?C ca si o umiditatea propice contribuie atat la pastrarea rezervelor strategice moldovenesti, cat si la imbunatatirea calitatilor naturale ale vinurilor de elita.
Din toate regiunile Moldovei aici au fost aduse vinuril