a celor petrecute atunci. Explozia "Băieţelului" ("Little Boy") a degajat o imensă cantitate de căldură. Pârjolul a distrus aproape toate clădirile pe o rază de peste 2,5 km. Când suflul de a celor petrecute atunci. Explozia "Băieţelului" ("Little Boy") a degajat o imensă cantitate de căldură. Pârjolul a distrus aproape toate clădirile pe o rază de peste 2,5 km. Când suflul de foc s-a izbit de munţii înconjurători, s-a reflectat aidoma unui ecou şi s-a năpustit din nou asupra centrului oraşului.
Au pierit instantaneu 78.000 de oameni, iar până la sfârşitul anului, ca urmare a efectelor radiaţiilor, bilanţul victimelor a ajuns la 140.000, din totalul de 350.000 locuitori cât număra oraşul. Alte zeci de mii de victime s-au adăugat peste trei zile, la 9 august, când a fost lansată bomba de la Nagasaki.
Apeluri căzute în gol
Ca în fiecare an, comemorarea tragediei de la Hiroshima a fost marcată de ceremonii speciale. La 8,15, ora când s-a produs fatalul eveniment, mulţimea adunată în Parcul Memorial al Păcii, din mijlocul oraşului, sosită din toate colţurile lumii, a păstrat un moment de reculegere. Pe firul cursurilor de apă s-au dat apoi drumul la mii de lampioane colorate, cu mesaje de pace şi rugăciuni scrise pe hârtie din paie de orez. Anul acesta s-a creat şi un site special care permite oamenilor de pe întreaga planetă să-şi împărtăşească gândurile pe care le trezesc tragicul eveniment. Într-un mesaj special, secretarul general al ONU, Kofi Annan, a cerut întărirea regimului de neproliferare.
Clubul nuclear, în continuă creştere
Din păcate, asemenea cuvinte par a fi căzut în gol. Chiar în ziua comemorării Hiroshimei, Teheranul a respins rezoluţia Consiliului de Securitate de a înceta fabricarea uraniului îmbogăţit. Prin încălcarea Tratatului de Neproliferare, clubul posesorilor de arme nucleare mai include astăzi,