Ministrul Finantelor a declarat ca va propune Guvernului o tinta de deficit bugetar de 2% din PIB pentru la anul, adica 2,1 mld. euro, in usoara scadere fata de cel de anul acesta.
Sebastian Vladescu si-a motivat intentia prin necesitatea majorarii investitiilor in infrastructura, precizand ca ideea va fi discutata in Guvern in cursul acestei luni. In bani, deficitul de 2% din PIB se traduce in 2,1 miliarde de euro, fata de tinta de deficit de 2,5% din PIB de anul acesta, adica 2,3 miliarde de euro.
Prin majorarea tintei de deficit bugetar anuntata, Finantele abandoneaza politica reducerii deficitului practicata in ultimii 5 ani. Din 2000 si pana anul trecut, deficitul bugetar a scazut de la 1,6 mld. euro (4% din PIB) pana la 642 mil. euro (0,9% din PIB).
"Vrem un deficit de circa 2% din PIB. Am pierdut cel putin un an in initierea proiectelor de infrastructura, pe fondul constrangerilor bugetare din anul 2005, ceea ce a determinat probleme imortante referitoare la absorbtia fondurilor europene", a spus Vladescu.
Pentru anul in curs, Guvernul a modificat de doua ori in sus tinta de deficit bugetar, de la 0,5% din PIB (cat era stabilit initial, in toamna anului trecut) pana la 2,5% din PIB. Explicatia a fost mereu aceeasi - necesitatea suplimentarii cheltuielilor publice pentru a dezvolta investitiile in infrastructura.
Totusi, in prima jumatate a anului, statisticile de la Finante arata ca bugetul are deocamdata mai multi bani decat pot sa cheltuiasca ministerele, excedentul bugetar cifrandu-se la 1 mld. euro, adica 1,12% din PIB. In plus, investitiile facute cu bani publici (cheltuielile de capital ale bugetului) se afla sub nivelul subventiilor in prima jumatate a anului, din cauza ca majoritatea ministerelor si-au amanat cheltuielile pentru semestrul al doilea.
Vladescu spune ca deficitul de 2,5% din PIB de anul acesta nu va