GOGORITE DE TOT FELUL Minciuni, autolaude sau cuvinte lingusitoare aruncate in toate... dosurile ce se vor pupate! Nu au inventat romanii nici lauda, nici minciuna, dar nici nu le displac, ba din contra!
Romanul este un descurcaret prin definitie. Filtrul timpului a selectat atributiile acestei stari de fapt, si romanii au invatat astfel sa fie cand dulci, cand acri, acuzatori, laudarosi sau lingusitori. Sondajul Jurnalului National arata cati dintre romani sunt de acord cu aceste stari de fapt.
Pentru unii a se lauda pe sine sau a gratula pe altcineva cu tot felul de complimente si atribute pozitive e o treaba foarte usoara. Pentru acesti oameni "lingusirea" este o operatiune la fel de simpla ca si bautul apei. Pentru altii, in schimb... e o corvoada, chiar daca stiu ca ar putea obtine avantaje foarte mari din trebusoara asta. In principiu, tinzi sa crezi ca cei din prima categorie sunt de blamat, iar cei ce nu prea pot "gadila oamenii pentru avantaje" sunt de laudat. Dar uiti de o chestie, amandoi lauda, dar primii o fac poate mai cu folos!
SA LAUZI PE CINEVA... "In ce masura credeti ca este raspandita in Romania minciuna: «Sa lauzi pe cineva chiar daca nu merita?»". Despre "gadilatul" asta, 32% dintre bucuresteni cred ca este foarte raspandit (apropo, ei cred cel mai mult in aceasta afirmatie). 21% dintre romani si 20% dintre romance cred si ei (ele) ca laudatul fara motiv e foarte raspandit in Romania. Fie ca au venit peste sau sub medie ori ca locuiesc la oras sau la sat, 20% dintre respondentii proveniti din categoriile enuntate impartasesc opinia "foarte raspandita". Pentru "foarte putin raspandita" au optat 6% dintre respondentii proveniti din categoriile: barbati, cu varsta cuprinsa intre 18-30 si 31-55 de ani, venit peste medie si locuitori proveniti din mediul urban. Mai putin categorici, adica cei ce au raspuns "destul de raspandita" s