Lobby-ul cultivatorilor de soia modificata genetic pe linga ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, pentru obtinerea unei derogari din partea Uniunii Europene privind permiterea in cultura a acestei plante si dupa momentul integrarii, a fost un esec. Decis sa nu se abata de la traseul impus de UE, ministrul a fost categoric: NU. Drept urmare, saptamina trecuta, la Amara, a fost convocata o sesiune de instruire de 2 zile, a tuturor specialistilor din Directiile Agricole judetene, responsabili cu monitorizarea soiei PMG, pe parcursul careia au fost prezentate ultime reglementari din domeniu. Sarcina pe care au primit-o specialistii locali din partea conducerii ministerului a fost aceea ca, pina la sfirsitul anului, la nivelul fiecarui judet sa fie organizate intilniri cu toti cultivatorii de soia modificata genetic, carora sa li se transmita decizia interzicerii acestei culturi in Romania incepind cu 1 ianuarie 2007. Din partea directiei brailene, la Amara, a fost delegata Cecilia Filote.
Amenzile sint usturatoare: pina la 300 milioane de lei vechi
Datele centralizate la nivelul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Braila arata ca, in judetul nostru, sint inregistrati oficial 290 de cultivatori de soia PMG, care anul acesta detin in cultura 35.900 ha.
Ei vor trebui informati din timp astfel incit, in toamna, odata cu inceperea anului agricol 2006 - 2007, sa nu mai prinda in planul de culturi soia transgenica, sa nu achizitioneze sau sa isi opreasca din recolta proprie saminta pentru insamintarile din primavara anului viitor. Ei vor primi prin intermediul specialistilor DADR pliante si fluturasi, dar si consultanta in vederea reorientarii spre alte culturi.
In cadrul unei conferinte de presa organizata de DADR, Cecilia Filote a informat ca mentinerea in cultura a soiei PMG, incepind