Romanii care nu mai vor sa astepte Uniunea Europeana in fotoliile de acasa pot sa ii ia pulsul chiar din "inima" ei. Pe langa un salariu destul de greu de imaginat in Romania, un job sau un stagiu in institutiile europene inseamna o adevarata experienta de viata, intr-un mediu de lucru cosmopolit si dinamic, insa si responsabilitate si reguli rigide. Cel putin asa sustin cei care au trecut prin Parlament sau Comisie.
"A aplica pentru o cariera este deseori una din primele cai prin care cetatenii Uniunii Europene intra in contact cu institutiile acesteia", spunea in urma cu ceva timp presedintele board-ului de administratie al Oficiului European pentru Selectia Personalului (EPSO).
Oficiul a devenit operational la in-ceputul lui 2003 si are rolul de a coordona recrutarea de personal calificat pentru diferitele institutii ale UE, tocmai pentru a evita procedurile nesfarsite si birocratia pe care le presupunea gestionarea acestui proces de catre fiecare institutie in parte.
Intalnirile cu "agentia de recrutare" a UE vor deveni un lucru obisnuit si pentru romanii atrasi de perspectiva unei cariere europene, iar asta in conditiile in care aderarea va insemna ca acestia vor putea aplica pentru cateva sute de posturi de functionari europeni si pentru alte posturi la care se vor inscrie in concurs si candidati din celelalte state membre.
Ce insemna, de fapt, un job in institutiile europene? In primul rand, un salariu de cateva mii euro, un mediu de lucru multicultural, obligatia de a respecta mereu regulile, dar si relocarea intr-un oras mare, aglomerat, insa destul de ofertant din punctul de vedere al posibilitatilor de recreere.
"Adaptarea la noul job de la Bruxelles a presupus, in primul rand, adaptarea la Bruxelles, adica orientarea intr-un oras de talia acestuia, intr-o institutie 'furnicar', cu multe cladiri si extrem de multe intrar