târziu mâine, un vot final în Consiliul de Securitate şi care cere "încetarea ostilităţilor între Israel şi Liban", pare să nu influenţeze deloc realitatea de pe frontul de luptă. târziu mâine, un vot final în Consiliul de Securitate şi care cere "încetarea ostilităţilor între Israel şi Liban", pare să nu influenţeze deloc realitatea de pe frontul de luptă. Atacurile Hezbollahului au atins ieri cel mai mare grad de intensitate de la declanşarea confruntărilor, la 12 iulie, ucigând în nordul Israelului, la Kfar Giladi şi Kiryat Shmona, zece militari israelieni, alţi nouă fiind răniţi.
Tel Avivul, în aşteptarea forţelor internaţionale
În timp ce ministrul israelian al turismului, Yitzak Herzog, aprecia ieri proiectul de rezoluţie drept un semn al "intrării în faza diplomaţiei", ministrul israelian al justiţiei, Haim Ramon, a anunţat continuarea atacului până la preluarea misiunii de către o forţă internaţională. Fără a preciza dacă Tel Avivul acceptă rezoluţia, Ramon şi-a exprimat scepticismul că Hezbollah va respecta vreo rezoluţie a ONU. Totodată, proiectul de rezoluţie, care l-a "bucurat" pe liderul de la Casa Albă, a fost respins categoric de guvernul libanez.
Beirutul nu renunţă la revendicările teritoriale
Executivul de la Beirut a trimis reprezentantului său la ONU un text modificat al proiectului franco-american, în care sunt incluse şi revendicările Libanului, adoptate de miniştrii cabinetului premierului Fuad Siniora, inclusiv de cei doi miniştri Hezbollah. Planul libanez cere încetarea imediată şi globală a focului şi prevede un schimb de prizonieri între Hezbollah şi Israel. În plus, Beirutul vrea ca pacea din sudul Libanului să fie menţinută de armata libaneză cu ajutorul Forţei interimare ONU (FIN), nicidecum de o forţă internaţională. Guvernul libanez reproşează că draftul rezoluţiei este evaziv, solicitând spr