Pe litoral, cazarea cea mai ieftina este cea... moca! Metoda este aleasa in special de turistii de week-end, cu posibilitati materiale ceva mai reduse, iar cazarea „la masina“ este practica si aproape pe degeaba.
Adeptii acestui stil de cazare "la firul ierbii“ nu platesc locul unde dorm (decat, cel mult, parcarea), singura cheltuiala pe care o fac fiind aceea pe mancare.
Turistul, insotit de familie sau nu, isi parcheaza autoturismul undeva in zone mai putin aglomerate (zona verde, la malul lacului dintre statiunile Saturn si Venus fiind ideala in acest sens, pentru ca este destul de circulata si pe timpul noptii, asa ca pericolul de a fi deranjat de hoti este minim), se bronzeaza pe plaja, serveste masa la zecile de terase existente pe tot litoralul, intr-un cuvant, distractia il costa cateva sute de lei. Mai mult, la marginea drumului care leaga statiunile sudului, la sfarsit de saptamana, se incing adevarate „intreceri“ de intors fripturile la gratar, turistii de week-end, cei ce isi petrec o mini-vacanta la malul marii, dormind pe banchetele autoturismelor proprii.
Urmatoarele pe lista turistilor sositi la mare cu bani putini se afla campingurile. La Vama Veche, camparea pe plaja este, si anul acesta, aproape gratuita, tinerii vamaioti fiind nevoiti sa achite numai taxa de salubrizare, de 4 lei/zi. In campingurile special amenajate, cu „stele“, pentru corturile turistilor din tara, „cazarea“ este 10 lei de persoana pe zi.
De exemplu, la Campingul „Elodie“ din Jupiter, fiecare turist achita 10 lei pentru campare si 4 lei pentru autoturism (paza este asigurata 24 de ore din 24) in cost fiind incluse si de mai multe facilitati - energie electrica, grupuri sanitare cu cabine de dus individuale, club cu televizor si cablu, un loc special pentru joaca celor mici, spatii pentru