ARENA POLITICA "Cand poti sa-ti dai seama ca un politician minte? Cand deschide gura sa zica ceva", spune o gluma ruseasca.
Se pare ca, din punct de vedere al preponderentei minciunii si al tolerantei fata de aceasta, arena politica ocupa un loc de frunte. Istoricul englez Isaac DâIsraeli definea politica: "Arta de a conduce oamenii ducandu-i de nas", iar politicienii - niste artisti in minciuna. In Romania, se bucura, oare, politicienii de mai multa credibilitate?
CREDIBILITATE. 74% dintre barbatii chestionati de CURS sustin ca politicienii spun mai multe minciuni decat oamenii obisnuiti. Aceeasi parere o au si 73% dintre femeile participante la sondaj. Poate mai putin afectati de viata politica romaneasca, 2% dintre barbati si 3% dintre femei au afirmat ca politicienii mint mai putin decat oamenii obisnuiti. Un procent mai mare de barbati (19%) si de femei (20%) este de parere ca mintim toti la fel.
In pamfletul "Propuneri pentru tiparirea unui ghid in arta minciunii politice", John Arbuthnot defineste "natura minciunii in politica" drept "arta de a convinge oamenii sa creada in falsitati binefacatoare in scopul unui rezultat pozitiv". Nu stiu cat de convingatori sunt politicienii din Romania, dar cifrele arata ca, indiferent de varsta sau de nivelul de educatie, in materie de minciuna in politica, s-a ajuns la un numitor comun. Aproape trei sferturi dintre cei intervievati, de toate varstele, au sustinut ca politicienii mint mai des decat oamenii de rand. Si din punct de vedere al educatiei, oamenii, indiferent daca au sau nu liceul terminat, daca si-au luat Bacalaureatul sau mai au si o facultate, in medie de 74% ii considera mai mincinosi pe politicieni.
SPECIALISTI. Minciunile se intalnesc in orice sector al vietii politice. Bailey spune ca aceia care si-au ales acest domeniu ca profesie devin priceputi in a spune minciuni; este o tras