Ideea transformarii UDMR in partid politic agita spiritele in comunitatea maghiara. In timp ce unii dintre liderii Uniunii pledeaza pentru avantajele care ar rezulta din aceasta transformare, ceilalti agita pericolul ramanerii in afara Parlamentului.
Partizanii transformarii UDMR in partid politic sunt ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy, care este si vicepresedinte executiv al Uniunii, si ministrul-delegat pentru Comert, Iuliu Winkler, unul dintre liderii filialei din Hunedoara.
Impotriva ideii s-a pronuntat deja cel mai influent politician maghiar, vicepremierul Marko Bela, cel care conduce de un deceniu si jumatate, cu o mana de fier, destinele Uniunii. O eventuala decizie ar urma sa fie luata la viitorul congres la UDMR.
In prezent, Uniunea functioneaza ca o organizatie culturala a comunitatii maghiare. Ea a luat fiinta printr-o decizie a Judecatoriei Bistrita, nu printr-o sentinta a Tribunalului Bucuresti, la fel ca si celelalte formatiuni politice reprezentate in Parlament.
Partizanii transformarii UDMR intr-un partid politic sustin ca in acest mod s-ar sfarsi ambiguitatea nascuta din dublul caracter, politic si cultural, al Uniunii. In plus, actiunea ar avea avantajul ca ar aduce o serie de clarificari doctrinare.
In prezent, grupul politic predominant este cel crestin-democrat, condus de presedintele Consiliului Reprezentantilor Unionali, adica un soi de parlament intern al UDMR, senatorul Gyorgy Frunda.
In UDMR exista, insa, si alte grupari politice, cum ar fi, de pilda, Cercul Liberal, condus de senatorul clujean Peter Eckstein-Kovacs (fost ministru al Minoritatilor Nationale in timpul guvernarii CDR), Grupul Socialist, condus de fostul consilier local din Cluj-Napoca Ildiko Bucur, ori formatiu