In Romania zilelor noastre, invatamantul universitar de stat a devenit un lux pentru omul de rand. Spre exemplu, daca in Occident formele de invatamant private sunt considerate "exclusiviste", prin natura taxelor percepute si a relatiei dintre profesor si student, in tara noastra lucrurile stau exact pe dos.
In mod paradoxal, facultatile particulare acreditate din capitala Banatului au taxe de scolarizare mai mici decat cele de stat, modalitatea de plata a acestora fiind, de asemenea, mai flexibila la privati.
De pilda, studentii unei asemenea facultati, numita generic "cu plata", au posibilitatea de a achita taxa de scolarizare in patru rate, spre deosebire de facultatile de stat, unde tinerii sunt obligati sa achite o suma mai mare in doar doua, maxim trei rate.
Acest lucru nu ar reprezenta un inconvenient pentru studentii "cu bani", dar conducerea facultatilor ar trebui sa se gandeasca si la cei cu mai putina dare de mana, pentru care a achita dintr-o data aproximativ 300 de euro este un impediment in calea continuarii studiilor.
Acest aspect este cunoscut de catre conducerea facultatilor de stat, dar totul se rezuma la atat.
"Experienta anilor trecuti a relevat faptul ca, desi numarul celor admisi in anul I de studiu este substantial, exista studenti care nu isi platesc taxa de scolarizare, renuntand astfel la locurile pe care au fost confirmati", a declarat purtatorul de cuvant al Universitatii de Vest (UVT) Timisoara, Liliana Vid.
Anul acesta, la institutia de invatamant s-au inscris 11.264 de candidati. Facand un calcul simplu, rezulta ca UVT a incasat numai din inscrieri aproximativ 1.200.000 RON (circa 320.000 euro), la aceasta suma adaugandu-se alti aproape 900.000 RON (250.000 euro), incasati de la cei 5.846 de candidati