Cu bani putini, printr-o calatorie in Grecia, va cumparati o bucata de paradis.
Imprejurari norocoase au facut sa pot calatori prin Grecia - nu pe trasee turistice, cu ghizi rutinati ce-si mana in goana turma printre ruine, taverne cu program folcloric si bazaruri. Bucurandu-ma de ospitalitatea unor familii, am putut sa admir in voie mirifice peisaje, sa vad pe indelete muzee si unele dintre celebrele vestigii arheologice, dar am cunoscut si viata cotidiana. De aceea, subiectul acestor pagini nu va fi Grecia turistica, despre care s-a scris atata, ci mai ales grecii, asa cum i-am vazut la ei acasa.
Ceea ce am inteles repede, traind chiar si scurt timp printre ei, este ca, dincolo de calitatile si defectele lor strict personale, exista niste valori la care ei se raporteaza permanent si in functie de care isi oranduiesc viata. Intre acestea, cele mai pretuite mi s-au parut familia, munca profitabila, traditia crestina si petrecerea.
Maria din Salamina
Insula Salamina se afla la doar un sfert de ora de Pireu, de care o leaga curse regulate de vaporase si bacuri, astfel incat insularii care n-au gasit de lucru in portul militar fac naveta in capitala, revenind pe inserat la casele lor albe, cocotate pe tarmul in terase si inconjurate de mandarini, lamai, rodii, smochini si flori parfumate. Cu stradutele curate (fara trotuare, caci, desi distantele nu sunt mari, toata lumea se deplaseaza doar cu masini si motorete), pe care se insira vile atat de ingrijite, incat par toate nou-noute, cu mici pravalii, cafenele si taverne, cu vapoarele ancorate in golfuri - Salamina e o oaza de viata patriarhala. Confortul modern al locuintelor, supermarket-ul bine aprovizionat, antenele parabolice si automobilele japoneze si americane nu coplesesc impresia rural-paradiziaca a locului: o simplitate in trei culori - albul si albastrul deschis al const