Saptamana trecuta, pretul unciei de aur a avut o evolutie ccrescatoare, el urcand de la 635 dolari, la inceputul ei, la 652,25 dolari, vinerea trecuta, valoare apropiata de pretul futures pe octombrie stabilit la New York Mercantile Exchange (654 dolari/uncia).
In opinia analistilor in cazul in care metalul galben va depasi nivelul de 660 dolari/uncie, urmatorul prag va fi cel de 700 dolari, care ar putea fi atins in ultima parte a anului.
Reamintim ca la jumatatea lunii mai aurul a atins maximul ultimilor 26 de ani, 734 dolari, dupa care a scazut spre 540 dolari, investitorii considerand ca nivelul cererii nu explica un asemenea pret. Evolutia pretului la titei, care nu a mai coborat sub pragul de 70 dolari/baril, ceea ce mareste inflamarea inflatiei la nivel mondial, declansarea ostilitatilor din Orientul Mijlociu, intre Israel si Hezbollah, recrudescenta dosarului nuclear iranian precum si posibilitatea ca Rezerva Federala americana sa nu mai majoreze dobanda de referinta mai sus de 5,75%, ceea ce a adus o crestere a paritatii euro/dolar la pragul de 1,29, au creat premisele necesare revenirii interesului pentru modalitatea considerata cea mai sigura de protejare, investitiile in aur. La aceste motive se adauga dorinta Chinei de a transforma o parte din rezervele sale in dolari, cele mai mari la nivel mondial, in alte bunuri, aurul fiind unul din plasamentele cele mai interesante. De altfel, analistii aseamana perioada actuala cu conditiile din anii '70, care au condus la cresterea unciei de aur la maximul de 850 dolari atins in 1980, pretul metalului galben crescand intr-o perioada de circa 12 ani cu 2.300%. Daca s-ar mentine proportiile evolutiei precedente aurul ar trebui sa urce la 7.000 dolari/uncia!
Saptamana trecuta, pretul unciei de aur a avut o evolutie ccrescatoare, el urcand de la 635 dolari, la inceputul ei, la 652,25 dolari, vinerea