Prajitura cu caise si migdale.
Ingrediente (pentru circa 20 bucati): 5 oua, 1 varf de cutit sare, 120 g zahar tos fin, 1 plic zahar vanilat, 1 paharel caisata (rachiu de fructe), 90 g faina, 150 g migdale curatate si macinate, coaja rasa de la 1/2 lamaie, 80 g unt, 500 g caise coapte (tari). In plus: migdale feliate si zahar pudra pentru presarat deasupra.
Mod de preparare:
Se separa galbenusurile de albusuri si se freaca bine cu 1/3 din zahar, sare, zahar vanilat si caisata. Albusurile se bat spuma si se incorporeaza in crema de galbenusuri, dupa care se adauga faina cernuta, migdalele, coaja rasa de lamaie si untul caldut (la temperatura mainii).
Se tapeteaza o tava cu hartie pentru copt si se incinge cuptorul la 180gr..
Caisele spalate si zvantate se rup in doua si se indeparteaza samburii.
Se toarna aluatul in tava si peste el se aseaza jumatatile de caisa la distante egale intre ele. Se presara deasupra migdalele feliate si se da prajitura la cuptor. Se coace 40 de minute, se lasa sa se raceasca in tava, se presara cu zahar pudra si se taie bucati.
Spuma de caise
Ingrediente (pentru 4 portii): 250 g caise fara samburi, 1 cl rachiu de fructe (eventual caisata), 3 foi de gelatina, 1/4 l frisca, 2 albusuri, 40 g zahar, 50 g boabe de fistic.
Mod de preparare:
Se taie caisele spalturi subtiri, se amesteca cu zaharul si rachiul de fructe si se lasa sa se patrunda aproximativ doua ore.
Se inmoaie gelatina in apa rece. Fisticul se taie marunt, albusurile se bat spuma, iar frisca doar pe jumatate.
Se pun caisele marinate in robotul de bucatarie si se maruntesc. Piureul de caise se amesteca cu frisca batuta si spuma de albusuri si se incorporeaza 3/4 din fisticul taiat.
Se stoarce bine gelatina si se lasa sa se topeasca pe baia de apa, dupa care se incorporeaza incet in spuma de