Desi procesele de recrutare au devenit tot mai dificile si mai complexe, concurenta puternica din piata nu permite firmelor specializate sa majoreze inca tarifele. Pentru a plusa la onorarii, specialistii in recrutare asteapta cresterea salariilor.
Reprezentantii companiilor de recrutare spun ca nu se poate vorbi inca de schimbari semnificative in ceea ce priveste tarifele percepute, insa sunt de parere ca integrarea in UE ar mai putea ridica in timp preturile, insa doar in contextul in care va exista si o calitate adecvata a serviciilor.
Asta in conditiile in care este de asteptat ca marile firme europene si din alte zone sa isi faca intrarea pe piata autohtona, generand o competitie si mai puternica intre ofertantii de profil.
"Este adevarat ca piata muncii se degradeaza vazand cu ochii, ceea ce face ca un proiect de recrutare sa necesite mai mult efort decat acum doi-trei ani, insa pe de alta parte a crescut mult numarul de furnizori de servicii de acest fel, ceea ce inseamna concurenta crescuta si, prin urmare, o tendinta de scadere a onorariilor", declara Madalina Popescu, director general al Pluri Consultants Romania.
Mai mult, ea adauga ca nivelul onorariilor pretinse de firmele vest-europene nu este cu mult mai ridicat decat cel al firmelor de recrutare din Europa Centrala si de Est.
Popescu este insa de parere ca cel mai important factor care ar putea duce la marirea tarifelor in piata de recrutare este posibila crestere a salariilor, pentru ca, in general, suma perceputa pentru acoperirea unui post este determinata de salariul cu care acesta urmeaza sa fie remunerat.
Conform ofertantilor din piata de recrutare, valoarea onorariilor se calculeaza ca procent din remuneratia anuala a postului care trebuie acoperit sau ca suma fixa.
In viziunea directorului Pluri Consultants, perspectiva unor schimbari importante pe pia