Mircea Mateescu, director de resurse umane al Danone pentru Romania si pentru Regiunea Adriatica Nu toti pot fi varfuri intr-o organizatie, in primul rand pentru ca in orice domeniu, ca si in orice companie, exista cicluri de ascensiune, de stabilizare, si, uneori, de coborare, spune Mircea Mateescu, director de resurse umane al Danone pentru Romania si pentru Regiunea Adriatica.
"Dezvoltarea unei organizatii merge mana-n mana cu dezvoltarea componentei umane", adauga Mateescu
Astfel, daca in 2002 Danone Romania avea 300 de angajati, in prezent aproximativ 600 de oameni lucreaza pentru companie.
Mircea Mateescu spune ca orice manager dintr-o companie trebuie sa fie un manager de resurse umane. "Argumentele sunt multiple: orice manager trebuie sa fie implicat in recrutare, sa faca coaching cu subordonatii, sa evalueze performanta, sa construiasca un plan de dezvoltare personala, sa faca propuneri de training, de mariri salariale, sa fie implicat in comunicarea interna etc., explica Mateescu.
El spune ca departamentul de HR are o functie transversala, prin faptul ca se adreseaza tuturor departamentelor. "In companiile care se dezvolta, raportul este de un om de resurse umane la 90-100 de angajati, lucru care este valabil si in cadrul Danone", spune Mateescu, care precizeaza ca, pe viitor, se intentioneaza cresterea numarului de specialisti in resurse umane in cadrul Danone Romania.
Este de parere ca, pentru a pastra oamenii intr-o organizatie, pot fi folosite doua tipuri de metode: "hard" si "soft". "La 'hard', as mentiona partea remunerativa, care in Romania reprezinta inca partea de baza, precum si pregatirea acordata angajatului. Cu toate acestea, dat fiind faptul ca in multinationale oamenii lucreaza in medie intre 10 si 12 ore pe zi, a inceput sa se aprecieze si la noi mediul de lucru. Pe partea 'soft', as mai mentiona eveniment