Inflatia scazuta si temperarea vitezei de crestere a creditului in lei permit BNR sa ia o pauza in intarirea politicii monetare, spun analistii.
Analistii nu asteapta modificari ale politicii monetare in urma sedintei BNR programata pentru miercurea aceasta. Aceasta in conditiile in care inflatia, principalul indicator urmarit de BNR, a avut o evolutie mai buna decat se anticipa in prima jumatate a anului, iar pe de alta parte, de la ultimele modificari ale conditiilor monetare nu a trecut decat putin peste o luna, astfel ca efectele nu pot fi inca exact cuantificate.
"N-ar trebui sa se intample nimic la aceasta sedinta. Inflatia este mai jos decat se anticipase, iar pana la sfarsitul anului o sa fie sub prognoza BNR", comenteaza Ionut Dumitru, seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank. El spune ca si-a revizuit estimarea privind inflatia la sfarsitul acestui an, la 6,3%, fata de 6,8%, cat estimase in ianuarie. Evolutia nesperat de buna a inflatiei a fost permisa de amanarea unor cresteri la preturile administrate, cel mai probabil pentru anii urmatori. Dumitru anticipeaza o inflatie de 0,7% in iulie, iar pentru august nu exclude varianta unei dezinflatii, in lipsa cresterilor de preturi administrate.
"In acest moment, date fiind conditiile actuale, nu consider ca este necesara modificarea politicii monetare. Ma refer atat la dobanda, cat si la rezervele minime obligatorii", apreciaza si Florian Libocor, analist economic. El anticipeaza pentru acest an o inflatie de 6,5%, la limita superioara a tintei oficiale a BNR.
"Singura problema pentru BNR ramane perspectiva evolutiei creditului. Pe lei cresterea s-a aplatizat in ultimele luni, insa a revenit problema finantarilor in valuta", mai spune Dumitru. El considera ca finantarile in valuta ar putea sa ridice noi semne de intrebare pentru BNR, iar in lunile urmatoare am putea sa v