Tarziu afla opinia publica ce contin celebrele dosare ale fostei Securitati. S-au facut eforturi uriase pentru ca trecutul unora sa ramana incetosat. Inca din 1990 a actionat cu mare succes conspiratia impotriva deconspirarii. Ciudat cum unii politicieni mai spera si acum sa impiedice accesul la adevar.
Intarzierea a facut sa se suprapuna nenumaratele categorii ce trec prin filtrul Colegiului Dosarelor toate in acelasi timp. Din aceasta cauza s-a starnit o harmalaie de nedescris. Aproape ca nimeni nu mai intelege nimic din ceea ce se intampla.
Colac peste pupaza, CNSAS - institutia de la care se asteapta marele adevar - isi desfasoara activitatea extrem de anevoios si nu primeste ajutorul cerut tocmai fiindca exista demnitari care nu au nici un interes sa ajute la propria lor deconspirare.
Ridicolul politicienilor sporeste atunci cand incearca sa se ascunda dupa legile facute tot de ei. Daca CSAT a decis desecretizarea, s-au trezit cei de la Comisia SRI, sustinuti, fireste, rapid de colegi parlamentari, sa caute alte si alte articole de prin diverse legi, incercand apoi sa transfere puterea deciziei in privinta declasificarii oriunde altundeva. Au gasit la Guvern.
Doar, doar vor reusi sa mai amane rostirea crudului adevar! S-au inregistrat si situatii hazlii, de pilda atunci cand, in vreme ce liberalul Radu Stroe (ce se afla in incompatibilitate, el conducand si respectiva Comisie SRI, si Secretariatul General al Guvernului) sustinea inzorzonarea procedurii de desecretizare a dosarelor politicienilor, colegii sai de la PNL tocmai depuneau o lista la CNSAS cerand sa fie primii demnitari al caror trecut sa fie cercetat.
Vazand ca nu prea reusesc si ca, dimpotriva, incepe sa se vorbeasca de pedepsirea conform legii a celor despre care se va descoperi ca pana acum au pus deja pe hartie cateva declaratii in care