întocmit la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti.Imediat după internare, s-a spus că pictorul are leptospiroză, o boală infecţioasă comună omului şi animalelor. Acest diagnostic a întocmit la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti.
Imediat după internare, s-a spus că pictorul are leptospiroză, o boală infecţioasă comună omului şi animalelor. Acest diagnostic a fost infirmat de familie, dar în raportul medical întocmit după deces nu se exclude posibilitatea ca pictorul să fi suferit de acestă boală. Mai mult, pacientul a primit, încă de la internare, tratament cu antibiotice active contra Leptospira. După cum spun specialiştii, penicilina este prima alegere în tratarea bolanvilor de leptospiroză. După infectare, microorganismele sub formă de spirală ajung în sânge şi infectează plămânii, ficatul şi creierul. Cei mai afectaţi sunt însă rinichii şi se poate ajunge la insuficienţă renală. Unii pacienţi au nevoie chiar şi de dializă pentru a supravieţui. Perioada de incubaţie poate dura până la 20 de zile, iar primele semne ale instalării bolii sunt ochi roşii, febră şi dureri musculare.
Potrivit medicilor de la Spitalul Universitar, starea artistului Bogdan Pietriş, în vârstă de 61 de ani, s-a agravat de săptămâna trecută. Se pare că pictorul s-a aflat în perioada iunie-iulie în Delta Dunării, fiind posibil ca el să se fi îmbolnăvit de leptospiroză acolo. Specialiştii susţin că o persoană se poate îmbolnăvi atât prin contactul direct cu animalele sau cu produsele acestora, cât şi prin intermediul apelor de suprafaţă şi a solurilor mlăştinoase contaminate cu urina provenită de la animalele excretoare de Leptospira. Boala se poate lua prin piele sau prin mucoase. "Ca în orice boală, severitatea leptospirozei este dată de doza infectantă. De asemenea, contează momentul în care se începe tratamentul şi de capacitatea organismului de a face faţă a