Temperarea inflatiei, care ar putea incheia anul sub pragul de 6,5%, si reducerea ritmului creditarii in lei, dupa decizia majorarii rezervelor minime obligatorii in lei ale bancilor, de la 16 la 20%, ar putea constitui pentru BNR doua motive de a mentine dobanda de politica monetara la 8,75%/an, nivel stabilit in iunie.
„Daca pana saptamana trecuta vedeam o crestere a dobanzii de interventie de la 8,75 la 9 sau 9,25%, acum in proportie de 60% astept mentinerea dobanzii la 8,75%, declara un dealer bancar. Aceasta presupunere se bazeaza atat pe perspectivele unei inflatii mai reduse, cat si pe nivelul ridicat al dobanzilor pe termen scurt, care nu mai scad sub pragul de 10%".
Acesta a fost probabil si motivul pentru care bancile s-au ferit sa mai plaseze in depozite cu scadenta la o luna, care sunt atrase de BNR, cu o dobanda de 8,75%. La licitatia de ieri au participat doar doua banci, ele plasand 105 milioane lei, nivel dublu comparativ cu licitatia de saptamana trecuta, dar de patruzeci de ori mai mic decat cele cu care ne obisnuisem.
Miercuri, consiliul de administratie al BNR va discuta al cincilea raport asupra inflatiei, tinta pentru acest an fiind de 5%, cu un interval de variatie de plus sau minus un punct procentual. In functie de aceasta va fi hotarat si nivelul dobanzii de politica monetara. Cum unele majorari ale preturilor administrate au fost amanate, inflatia anuala ar putea fi de 6 - 6,3%, dupa ce acum cateva luni se vorbea despre 6,8 sau chiar 7,3%.
In aceste conditii, probabil ca BNR va decide sa mentina nivelul dobanzii, insa ar putea fi luate noi masuri de inasprire a conditiilor privind rezerva minima lunara obligatorie a bancilor, in lei sau valuta. In cazul celor in valuta banca centrala ar putea lua in calcul mentinerea lor, avand in vedere ca saptamana trecuta Banca Centrala Europeana a majorat dobanda de baza de la 2,