De la o companie cu cinci angajati in 1997, specializata in selectionarea si comercializarea la extern a vinurilor produse de altii, Halewood Romania a ajuns astazi al cincilea producator si cel mai mare exportator de licoare bahica imbuteliata de pe plaiurile mioritice.
Povestea societatii este legata de numele lui John Halewood, proprietarul grupului Halewood International, cea mai mare casa independenta producatoare de vinuri si bauturi alcoolice din Marea Britanie. El a inceput sa importe vin din Romania inca din anul 1987, de la diferiti producatori din zone viticole cunoscute precum Dealu Mare, Podisul Transilvaniei sau Murfatlar. "Atunci a luat 365 de cartoane convetionale de 9 litri. Zece ani mai tarziu, in 1997, importurile au atins nivelul record de un milion de cartoane conventionale, adica circa 12 milioane de sticle de vin", ne-a spus Bogdan Garofeanu, directorul de marketing al Halewood Romania. Tot in 1997, Halewood International si-a deschis o subsidiara la noi - Halewood Romania - , un birou de export care sa-i selectioneze marfa si sa-i asigure constanta calitatii acesteia. Pentru ca, in Marea Britanie, problemele de calitate scot automat produsul respectiv de pe piata. Goana dupa calitate a fost si motivul pentru care compania a ales sa investeasca in vinificatie si mai apoi in viticultura. "De la o companie cu cinci oameni in 1997, specializata in exportul de vin produs de altii, suntem astazi al cincilea producator de vin din Romania cu o cifra de afaceri totala de 11 milioane de euro in 2005", a precizat Garofeanu.
IN TOP. Desi din 1997 Halewood Romania nu a mai reusit sa atinga recordul de 12 milioane de sticle exportate, pentru ca acum trimite peste granite numai vin din productie proprie - 3,8 milioane de sticle in 2005 - , firma este la ora actuala cel mai mare exportator de licoare bahica imbuteliata de pe plaiurile mioritice. E