Productia industriala va creste si in trimestrul al treilea, iar fiscalitatea va fi una din cele mai importante piedici pentru industrie, arata un studiu al Grupului de Economie Aplicata (GEA).
Productia industriala va creste, stocurile se vor reduce, iar volumul comenzilor se va majora, iata concluziile celui mai recent studiu trimestrial GEA, efectuat sub forma unui sondaj de opinie printre managerii din industrie. Dintre cele 120 de companii care au raspuns in cadrul studiului GEA, circa 20% spun ca modificarile legislatiei fiscale le vor obstructiona activitatea in urmatoarea perioada.
La polul opus, 11% dintre firme spun ca modificarile aduse Codului fiscal le vor stimula activitatea, in timp ce doua treimi dintre companii se declara neutre fata de modificarile fiscale.
"Majoritatea firmelor sunt neutre fata de amendarea Codului fiscal pentru ca acesta influenteaza doar situatia lor inaintea impozitarii profitului, dar nu si existenta acestuia", spune Liviu Voinea, director de cercetare la GEA si unul dintre autorii studiului.
In opinia sa, noile modificari fiscale nu influenteaza in niciun fel managementul operational al afacerilor companiilor respective si nici nu stimuleaza angajarile de personal. Desi de la anul contributiile sociale vor fi reduse cu inca doua puncte procentuale, aceasta reducere a fiscalitatii muncii este considerata prea mica si de manageri, si de Voinea.
De asemenea, peste jumatate din companiile intervievate au platit mai multe taxe si impozite la stat in ultimele trei luni decat in aceeasi perioada a anului trecut.
"Aceste rezultate confirma cresterea incasarilor bugetare, pe seama extinderii fiscalitatii si majorarii consumului", spune Voinea.
El a precizat ca intrebarea pusa firmelor a avut in vedere mai mult impozitul pe profit si fiscalitatea pe munca, iar cresterea platilor de taxe si i