"LOTUL 6 DIN 29" - PRIMELE CONFESIUNI. Dupa 16 ani, alti doi lideri politici, Radu Berceanu si Verestoy Attila, au recunoscut ca au dat declaratii la "Secu", negand ca ar fi facut politie politica. Verdictul apartine insa CNSAS.
Politicienii si CNSAS au intrat ieri in fierbere, dupa aparitia in EVZ a informatiilor despre "Lotul 29" primit de Consiliu de la SRI, in care se regasesc dosarele unor oameni politici importanti care au dat declaratii la Securitate.
Reactiile au fost impartite: Marko Bela, Verestoy Attila si Radu Berceanu au confirmat ca au scris declaratii pentru Securitate, Nini Sapunaru si Laszlo Borbely au negat ca dosarele lor s-ar afla printre cele sosite la CNSAS, iar Adrian Nastase a evitat un raspuns transant.
In loc sa faca lumina in scandalul dosarelor, CNSAS a intrat in silenzio stampa. "CNSAS nu poate confirma niciuna dintre listele de politicieni aparute in presa si regreta astfel de tentative mediatice", a declarat ieri purtatorul de cuvant al institutiei, Cazimir Ionescu.
"Am primit mai multe solicitari astazi, unele dintre numele publicate in presa nu apar deloc, iar din cele 29 de dosare nici o treime nu sunt de retea. Restul sunt de urmarire si nu dovedesc ca acesti politicieni au avut de-a face cu Securitatea ca politie politica, ci, din contra, unii au fost chiar victime", a spus Ionescu.
El a omis sa precizeze ca, in marea majoritate a cazurilor, colaboratorii Securitatii aveau si dosar de urmarire informativa.
Inainte de sedinta de ieri a Colegiului, Mircea Dinescu a declarat ca Adrian Nastase are doua dosare de urmarire, iar numele deputatului PNL Nini Sapunaru si cel al ministrului delegat pentru lucrari publice Laszlo Borbely (UDMR) nu se regasesc in cele 29 de dosare ale demnitarilor inaintate catre CNSAS.
Berceanu: "Am dat vreo doua paste de pix"
Ministrul transporturilor, Radu Berceanu, a r