Se prefigureaza o criza majora de asistente medicale, mai ales dupa aderarea din 2007.
Mii de asistenti medicali au parasit spitalele romanesti in ultimii ani si au ales sa munceasca pentru clinici sau persoane particulare din Italia, Elvetia, Germania si chiar Statele Unite ale Americii. Practic, nu exista spital din Romania din care sa nu fi plecat la munca in afara tarii cel putin cativa asistenti, daca nu zeci sau sute.
Ingrijorator este insa faptul ca mai mult de jumatate dintre asistentii medicali din tara declara ca se gandesc sa plece sa munceasca in strainatate. Din 1 ianuarie 2007, dupa integrarea Romaniei in UE si liberalizarea pietei fortei de munca, le va fi mult mai usor s-o faca.
Criza majora de personal medical mediu care se prefigureaza nu preocupa deocamdata autoritatile. Grav este ca pleaca in special personal medical bine pregatit, in instructia caruia se investesc sume uriase.
"De un an, lucrez pentru Vatican"
Laura a fost timp de 17 ani asistenta medicala la chirurgie. In ultimii ani petrecuti in tara a asistat operatii intr-un spital de urgenta din zona de est a tarii.
"Lucram intr-un spital foarte bine cotat, care acoperea cinci judete. De un an am venit sa muncesc cu contract, la un spital de pediatrie, care se afla sub jurisdictia Vaticanului", povesteste tanara de 35 de ani. Ea a plecat alaturi de alti sapte colegi in Italia. Datorita pregatirii, toti si-au gasit rapid loc de munca in spitale din zona Romei si sunt platiti in medie de zece ori mai mult decat in Romania.
"Este mare nevoie de asistenti medicali in Italia. Daca as vrea sa plec acum din spitalul unde lucrez, pot sa-mi gasesc oricand un loc de munca", mai spune femeia. Diferentele fata de sistemul de sanatate romanesc sunt uriase. In Italia, asistentul nu este angajat al unei singure sectii, poate fi trimis oriunde este nevoie de el in spital.