Incepand cu anul 2000, Uniunea Europeana sprijina financiar dezvoltarea regionala si sectoriala a tarilor candidate pe baza de programe. Judetul Cluj a avut acces atat la fondurile de preaderare ale Uniunii Europene& PHARE, ISPA si SAPARD cat si la fondurile comunitare Leonardo da Vinci, LIFE, Socrates, Tineri pentru Europa.
Consiliul Judetean a contribuit la derularea a 18 programe europene, prin specialistii pe care ii are la departamentul de integrare europeana.
Programul PHARE 2000 - Coeziune Economica si Sociala, destinat proiectelor mari de infrastructura, a avut un buget total de 5,2 milioane de euro, din care Fonduri Phare 3,2 miliaone de euro, Fondul National un milion euro si 900 de mii euro cofinantare din partea Consiliului Judetean Cluj (echipa de implementare este TETAROM).
Proiectul a urmarit atragerea investitiilor romanesti si straine prin realizarea infrastructurilor necesare productiei de software si a altor tehnologii de varf, pentru dezvoltarea IMM-urilor din regiune. Printre rezultatele vizate figureaza cresterea puterii economice a zonei, reducerea migratiei specialistilor, precum si reducerea somajului in randul fortei de munca ultracalificate.
Un al program PHARE 2000 - Coeziune Economica si Sociala - Dezvoltarea Resurselor Umane in contextul Restructurarii Industriale, a beneficiat de un buget de 62 de mii de euro, din care 50 de mii de euro de la Phare si 12 mii de euro cofinantare din partea Consiliul Judetean Cluj.
Proiectul a fost implementat in parteneriat cu furnizori acreditati de servicii de educatie, si a a avut drept scop rcompatibilizarea profesionala a functionarilor publici cu cerintele UE.
Beneficiarii proiectului - 408 de functionari publici ai CJ Cluj, reprezentanti ai Consiliilor Locale din judet si angajati ai Regiilor Autonome - au urmat cursuri de management, pe diferite doe