Prin actuala reforma, Ministerul Sanatatii doreste sa aduca schimbari majore in sistemul sanitar din Romania. Taxa pe viciu a fost un succes, sustine ministrul de resort, iar la Cluj, planurile vizeaza infiintarea unui Spital Regional si imbunatatirea serviciului de urgente, prin suplimentarea numarului de ambulante.
Mai ramane doar sa fie ca aceste proiecte sa se concretizeze, pentru a se redresa intr-o anumita masura starea precara a sistemului sanitar.
Reforma din sanatate a vizat pana acum restructurari ale unor unitati spitalicesti si o viitoare radicalizare a managementului sanitar. Conform ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, reforma va include incepand cu 1 septembrie o reducere a numarului de paturi in spitalele din intreaga tara.
In general, planurile ministerului suna bine in faza de proiect dar, cel mai important aspect este indeplinirea lor.
Evaluarea spitalelor a durat cinci luni si a avut drept urmari reducerea unui numar de 5.386 de paturi din totalul existent in unitatile spitalicesti la nivelul intregii tari. Astfel, se vor desfiinta 16 unitati sanitare cu paturi la nivelul tarii si 110 sectii din spitale, dintre care patru se vor transforma in sectii exterioare, iar noua in unitati medico-sociale. Totodata, se vor transforma in spitale de boli cronice doua unitati.
In momentul de fata, nu exista confirmari oficiale ale tuturor acestor modificari, intrucat abia la 1 septembrie se vor concretiza aceste masuri, prin ordinul ministrului. Eugen Nicolaescu sustine ca in prezent se lucreaza la documentatia necesara aplicarii noilor masuri impuse de reforma din sanatate.
Desfiintarea unor spitale va fi posibila doar in acele zone ale tarii unde nu mai exista medici care sa aduca venituri. De asemenea, daca se constata disparitia anumitor boli pe plan local, o serie de spitale vor fi desfiintate. De asemenea, in