ruso-moldoveneşti", inclusiv reglementarea conflictului transnistrean, precum şi stadiul relaţiilor comerciale dintre cele două ţări.Largă autonomie pentru Transnistria, în schimbul retragerii ruso-moldoveneşti", inclusiv reglementarea conflictului transnistrean, precum şi stadiul relaţiilor comerciale dintre cele două ţări.
Largă autonomie pentru Transnistria, în schimbul retragerii trupelor ruseşti
Cotidianul "Kommersant" scrie că discuţiile dintre cei doi lideri vor fi consacrate examinării unui plan de normalizare a raporturilor dintre Republica Moldova şi Rusia, pe care Voronin l-ar fi înmânat personal lui Vladimir Putin la 22 iulie, cu ocazia summitului informal de la Moscova al şefilor statelor CSI. Punctul de pornire pentru planul elaborat de liderul de la Chişinău l-ar reprezenta propunerea adresată Rusiei de a anunţa încheierea misiunii de menţinere a păcii în Transnistria şi retragerea trupelor sale din zonă. În acest caz, Voronin s-ar obliga să dea în mod public o înaltă apreciere eforturilor întreprinse de Moscova, începând din anul 1992, în direcţia reglementării conflictului transnistrean, renunţând, în schimb, la ideea înlocuirii trupelor ruseşti cu forţe internaţionale de menţinere a păcii. Cel de-al doilea pas l-ar constitui un statut de largă autonomie oferit Transnistriei, în cadrul Republicii Moldova, garantându-i-se maximum de independenţă.
Neutralitatea Republicii Moldova, o garanţie în plus
În cazul în care Moscova ar accepta acest plan, Chişinăul ar fi dispus să înlăture "multe preocupări" ale Kremlinului. Unul ar fi confirmarea pe cale legislativă a statutului de neutralitate a viitoarei "Moldove unificate", ceea ce ar însemna, potrivit presei ruse, "să se pună cruce" aderării ţării la NATO. Un al doilea ar fi angajamentul lui Voronin de a contribui personal la întărirea poziţiei limbii ruse şi a